PMAB

PROJECT MAIL ART BOOKS

Mail art-kunstenaars wisselen via de post hun kunstwerken uit en omzeilen daarmee de traditionele kunstinstellingen bij het openbaar maken van hun werk.

Sinds het ontstaan van de Fluxus-beweging in de jaren 60 bewandelen vele kunstenaars alternatieve wegen om hun werk te verspreiden. Ze organiseren hun eigen mail art projecten met tentoonstellingen daarvan en geven hun eigen publicaties uit.

Mail art werd oorspronkelijk vaak gemaakt met behulp van stencils, stempels, xerografie en fotokopieerapparaten. Kenmerkend waren de veelal kleine formaten op een papieren ondergrond, wat te maken had met de eisen voor verzending per post. Experimenteel ingestelde kunstenaars probeerden echter alles te versturen waar zij een etiket en een postzegel op konden plakken.

In de zomer van 2011 startte kunstenaar Ed Hanssen een project Mail Art Books (PMAB). Hij stuurde aan een aantal kunstenaars een klein boekje van simpel vloei-inpakpapier. De deelnemers maken daar hun eigen kunstboekje van en sturen het boekje vervolgens weer terug naar Ed Hanssen. Er is geen thema, geen tijdslimiet, geen voorgeschreven materiaal. Het is aan de creativiteit van de kunstenaars om er ‘iets’ van te maken.  Bij terugontvangst van de boekjes archiveert Ed de boekjes; bovendien wordt een tentoonstelling samengesteld. Degenen die een boekje terugsturen ontvangen vervolgens een kunstboekje van Ed’s hand.

‘Luchtpost’, een luchtig mail-art boekje, Marijke’s eerste bijdrage aan het PMAB.

Het kunstenaarskollektief DDKK neemt met zeven boekjes deel aan het project. Deze boekjes zullen bij de eerstvolgende exposities van het PROJECT MAIL ART BOOKS deze zomer te zien zijn (zie hieronder). De zeven DDKK boekjes zijn online hier te zien.

Het boekje ‘Bloedband’, een kleine reflectie in beelden en herinneringen op familie en familiebanden.

Klik  hier voor verdere informatie over het PMAB.