DDK

 

Het Deense Dames Kollektief wordt gevormd door een groep van zeven creatieve vrouwen met een focus op Scandinavische kunst en design. Vanaf 2007 reisde het DDK regelmatig naar Denemarken om er kunst op te snuiven en te werken. In 2014 deed het DDK mee aan een internationale tentoonstelling van kunstenaarsboeken in het Doverodde Book Arts Center in Denemarken. Maar ook in de jaren daaraan voorafgaand, is er veel gebeurd en gemaakt. De neerslag daarvan werd in oktober 2015 in een eerste groepstentoonstelling aan het publiek getoond. 

Het DDK exposeert sindsdien regelmatig tijdens de jaarlijkse Lochemse Kunstroute

IMG_4418v.l.n.r.: Marijke en Rieky (links voor), Els, Mar en Froukje (links achter), Coosje en Ida (rechts).

Het Deense Dames Kollektief, in het dagelijks spraakgebruik: de Dames, is een groep creatieve vrouwen met een speciale belangstelling voor Denemarken en Deense/Scandinavische kunst en design. Het begon allemaal in 2007, toen vanuit Marijke’s cursussen het idee ontstond om een excursie naar het Nolde Museum en aansluitend naar Denemarken te organiseren. 

De Dames komen sindsdien regelmatig bij elkaar en beoefenen inmiddels een scala aan creatieve en ambachtelijke vaardigheden. In het voorjaar van 2014 vond de vijfde reis naar Denemarken plaats; bij die gelegenheid heeft het Kollektief meegedaan aan een expositie van kunstenaarsboeken in het Doverodde Book Arts Centre (zie hieronder). Inmiddels heeft het Kollektief zeven creatieve reizen naar Denemarken erop zitten, waarvan de laatste plaatsvond in het voorjaar van 2019.

Het Kollektief speelde een belangrijke rol in de realisatie van de Mantel in het Martini Ziekenhuis (2012) te Groningen.

Het Kollektief deed in 2013 mee aan het Project Mail Art Books van kunstenaar Ed Hanssen.

 

‘The Doverodde Experience’

doverodde0

Het thema van de inzending van DDK was ‘Ulvetiden’, oftewel: ‘De wolf aan de deur’, een breed te interpreteren thema zoals het resultaat heeft laten zien:

 

De boeken van ‘Ulvetiden’

(klik op foto voor vergroting)

Meer informatie over Marijke’s bijdrage: ‘Selfie Wolf Calendar’

 

Ydby Hede en piano’s

Het DDK is in juni 2014, vanwege bovengenoemde expositie,  in Denemarken geweest.  Vanuit het Doverodde Book Arts Center namen de Dames deel aan een aantal activiteiten:  o.l.v. gids Søren Kiel gingen zij op stap in het met prehistorische grafheuveltjes bezaaide natuurgebied Ydby Hede. Op deze tocht verzamelden zij materiaal voor een workshop ‘piano-hinge-binding’ o.l.v. Mette-Sofie Ambeck. 

Een foto-impressie:

(klik op foto voor vergroting)

 

Zie ook:   Doverodde Book Arts Blog