Lezingen

Beschikbare lezingen

Voor informatie, boekingen en tarieven, kunt u contact opnemen met Marijke.


(klik op de afbeelding voor de trailer)

Artemisia Gentileschi: leven en werk van een zeventiende-eeuws toptalent. Zij verwezenlijkt een opmerkelijk succesvolle carrière. Zij is een leerling van haar vader, schilder en vriend van Caravaggio: Orazio Gentileschi. Artemisia’s werk onderscheidt zich echter door het uitgesproken dramatische karakter en vrouwelijk perspectief. Zie ook het BLOG.

 

Enigszins terzijde, een dame: de impressioniste Berthe Morisot (1841-1895). Een kijkje in het ongewone leven en sprankelende werk van een van Frankrijks grootste – maar veel te lang onbekend gebleven – impressionisten: Berthe Morisot (1841-1895).

 

 

Het naakt in het Damesatelier: kunstonderwijs voor vrouwen in de 19e eeuw. Een lezing over de (on)mogelijkheden van kunstonderwijs aan vrouwen in de negentiende eeuw, geïllustreerd met boeiende verhalen van ondernemende Nederlandse vrouwen die in Parijs een opleiding gingen volgen. 

 

De Cloud Chambers van land-art kunstenaar Chris Drury. Een andere manier om naar onze natuurlijke omgeving te kijken en naar de relatie tussen mens, natuur, landschap en milieu: meditatief en verrassend actueel. 

 

 

Andy Goldsworthy in en met het landschap. Is het ‘alleen maar mooi’, of is hier meer aan de hand? De diepere betekenislagen in het werk van één van Engelands meest geliefde land art kunstenaars. 

 

 

 

Geen mooiere plek dan Skagen: een Deense kunstenaarskolonie rond 1900. Op het noordelijkste puntje van Denemarken, waar de Noordzee en de Oostzee op elkaar botsen, is het licht uniek, ontdekten  kunstenaars, waaronder ook vrouwen, in de 19e eeuw.

 

Elisabeth en Lily Yeats, twee dames in de Ierse Arts&Crafts beweging. Hun broer, de schrijver William Butler Yeats, is wereldberoemd. Weinigen kennen echter zijn twee creatieve, ondernemende zussen, die een borduurwerkplaats en een drukkerij hadden, geheel ‘bemand’ door vrouwen.

 

 

 

Impressionisme. het vangen van het licht. 

Impressionisme wordt doorgaans beschouwd als een avant-garde stroming, gedragen door een aantal bevlogen kunstenaars die zich vanaf de zestiger jaren van de negentiende eeuw radicaal afzetten tegen de heersende, behoudende Parijse Salon-cultuur. De werkelijkheid blijkt echter veel complexer te zijn.

 

Een Byzantijnse Maagd in Deerhurst. Het is bijna een detectiveverhaal: hoe komt een prachtig oosters Maria-reliëf terecht tussen de drakenkoppen in een klein Angelsaksisch kerkje uit de zevende eeuw? 

 

 

Een Romeinse schone uit de Gelderse klei: de Venus van Heerde.Godin of versiering?  Een raadselachtig beeldje uit de collectie van het Valkhof Museum.

 

 

 

Kerst in de kunst: Van Annunciatie tot Vlucht. Het kerstverhaal, geïllustreerd met prachtige en ontroerende beelden uit de kunstgeschiedenis.

 

 

 

Vrouwen in de Bijbel: Vermaarde vrouwen of moordwijven? De dochters van Lot, Tamar, Judith, Jaël, Bathseba, en een hele verzameling Maria’s….kent u ze eigenlijk wel? 

 

 

 

Beelden van Jezus: In handen van mensen. Het lijdensverhaal van Jezus in indringende beelden uit de kunstgeschiedenis, en omkleed met prachtige muziek.

 

 

 

 

Maria, vrouw uit duizenden. Wie was zij eigenlijk, deze Maria, de moeder van Jezus, over wie in de Bijbel niet eens zo heel veel staat geschreven, maar des te meer in andere geschriften? Eeuwenlang speelde zij in prachtige kunstwerken en ontroerende muziek een hoofdrol – en nog steeds. In de Protestante kerken is zij echter uit zicht geraakt. 

 

Reacties

Ik vind jou lezingen erg interessant omdat je als hoofdthema de vrouw in de kunst  belicht. Een thema dat helaas veel te weinig in beeld is. Boeiend om te horen, het smaakt naar meer!

Erg goede en leuke lezing, over een boeiend onderwerp! Marijke gaat precies genoeg in op de details om de interesse te blijven wekken en het tegelijkertijd een boeiend verhaal te laten zijn wat prettig is om te volgen, ook voor een leek als ik.

Met veel plezier je lezing gevolgd. Leuk om te hebben bijgewoond, maar eerlijk is eerlijk, een live een lezing vind ik leuker. Maar op deze wijze ook goed volgen en te zien.

Marijke  is goed gedocumenteerd en het is echt een geschiedenisles over de kunst die zij zichtbaar maakt met enorm veel plaatjes van schilderijen, gebouwen, tekeningen etc. Zij houdt de vaart er in en dus de aandacht erbij. Het was een prachtige lezing over een leuk, feministisch onderwerp.

Ik was erg onder de indruk van je lezingen. Wat een kennis heb je van die onderwerpen! Je brengt het op een enthousiaste manier, waardoor ik ook enthousiast wordt en meer wil weten over het onderwerp waar je over spreekt. Ik vond het indrukwekkend en inspirerend om te horen en kijk uit naar de volgende lezingen!

Ik heb mij laten verwonderen, door jouw kennis, verhalen, en beelden! Een VERRIJKING!