Lezingen

Beschikbare lezingen

Voor informatie, boekingen en tarieven, kunt u contact opnemen met Marijke.

Johannes Vermeer, de ‘Sfinx van Delft’

Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteerde in de winter en het voorjaar van 2023 de grootste tentoonstelling ooit van werk van Johannes Vermeer (1632-1675): 28 werken uit een oeuvre van in totaal 35 à 38 bekende werken. Over drie werken zijn namelijk nog steeds felle discussies gaande over de vraag of het wel échte Vermeers zijn. En maakte Vermeer nu wél of niet gebruik van een camera obscuraMaak kennis met ‘Vermeer, de sfinx van Delft’ in deze boeiende lezing, waarin zijn unieke werk in de schijnwerpers staat. 

Deze lezing duurt 2x drie kwartier, met pauze.

 

Gouden vrouwen in de schijnwerpers

In musea en in de kunstgeschiedenis wordt traditioneel veel aandacht besteed aan grote meesters als Vermeer en zijn mannelijke collega’s, en terecht. Maar weten u ook dat Vermeer in zijn tijd zeer getalenteerde vrouwelijke collega’s had? Kent u bijvoorbeeld de vrolijke tronies van Judith Leyster, de levensechte bloemstukken van Rachel Ruysch of Maria van Oosterwijck? Kent u de ondeugende schetsen van Gesina ter Borch of de hardwerkende huisvrouwen van Geertruydt Roghman? Hebt u de banketjes van Clara Peeters ooit gezien, of de portretten en genrestukken van Michaelina Wautier? Allemaal werk van vrouwen, die in dezelfde eeuw als Johannes Vermeer hun sporen verdienden als professioneel kunstenares. In deze lezing worden de vrouwelijke tijdgenoten van Vermeer in het zonnetje gezet.

Deze lezing duurt 2x drie kwartier, met pauze.

 

Suze Robertson (1855-1922)

Van 24 september 2022 t/m 5 maart 2023 was er in Museum Panorama Mesdag een overzichtstentoonstelling van werk van de Haagse kunstenares Suze Robertson (1855-1922), ter gelegenheid van haar 100ste sterfdag.  Suze Robertson wordt inmiddels gerekend tot de grote kunstenaars van haar tijd.  Haar werk is een mix van sociaal realisme en expressionisme, en vertoont onder andere parallellen met het werk van Vincent van Gogh. Robertson was een radicale vernieuwer: met haar expressieve, kloeke, ‘mannelijke’ manier van schilderen en tekenen en haar zeer eigen kleurgebruik, was zij één van degenen, die de Nederlandse kunst aan het begin van de 20ste eeuw naar nieuwe hoogten tilde. In de lezing wordt haar werk bekeken vanuit een vrouwelijk perspectief, in de context van Robertsons tijd.

Meer info: lezing Suze Robertson

 

Een diepe voor in de aarde


Klik op de afbeelding voor een impressie van Een diepe voor in de aarde

In veel kerken is een kruisweg te vinden met veertien staties, die het lijdensverhaal van Jezus illustreren. Dit verhaal kan echter ook gezien worden als een metafoor voor een aardse, menselijke levensweg van geboorte, bloei, dood en nieuwe lente. Een verhaal dat niet kerk-breed, maar universeel, mens-breed verteld kan worden. Uitgaande van dit gegeven maakten schrijver Steven van Campen en kunstenaar Marijke van Dijk het boek Een diepe voor in de aarde. Weg van mensen: veertien kruiswegstaties in woord en beeld. Het boek kwam in 2008 uit, en sindsdien reizen de veertien staties door het hele land. Een diepe voor in de aarde geeft een intiem beeld van menselijk lijden, ongeacht tijd, cultuur, geloofsovertuiging of politiek. Marijke vertelt in deze lezing over het ontstaan van dit werk: een persoonlijk verhaal in woord en beeld, over een universele zoektocht.

Voor expositiemogelijkheden van het werk van Een diepe voor in de aarde, klik hier.

 

Jeanne Oosting (1898-1994)

Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), afkomstig uit een adellijke familie, volgde geheel tegen de wil van haar omgeving met grote vastberadenheid lessen bij diverse kunstenaars in Nederland, en vanaf 1929 in Parijs.  Zij schroomde niet, om haar onderwerpen te zoeken in de rauwe zelfkanten van het Parijse nachtleven – wat voor een alleenstaande vrouw in die tijd op zijn zachtst gezegd uitzonderlijk was. Jeanne Oosting werd een van de meest prominente en vernieuwende grafici van haar generatie. Uit haar Parijse tijd en uit de oorlogsjaren stamt haar meest indringende grafische werk. In 2021 kwam een lijvige biografie uit over deze boeiende vrouw, geschreven door Jolande Withuis. Vanaf april t/m augustus 2022 waren er maar liefst vijf tentoonstellingen van haar werk, te weten in Museum Henriëtte Polak (Zutphen),  Museum Staal (Almen,)  Museum Belvédère (Heerenveen), Nobilis Centrum voor Prentkunst (Fochteloo) en Museum Maassluis.

 

Artemisia Gentileschi (1593-1654)


(klik op de afbeelding voor de trailer)

Leven en werk van een zeventiende-eeuws toptalent. Zij verwezenlijkt een opmerkelijk succesvolle carrière. Zij is een leerling van haar vader, schilder en vriend van Caravaggio: Orazio Gentileschi. Artemisia’s werk onderscheidt zich echter door het uitgesproken dramatische karakter en vrouwelijk perspectief. Zie ook het BLOG.

 

Enigszins terzijde, een dame: de impressioniste Berthe Morisot (1841-1895). Een kijkje in het ongewone leven en sprankelende werk van een van Frankrijks grootste – maar veel te lang onbekend gebleven – impressionisten: Berthe Morisot (1841-1895).

Meer info: Enigszins terzijde, een dame. Berthe Morisot (intro tekst)

 

 

Het naakt in het Damesatelier: kunstonderwijs voor vrouwen in de 19e eeuw. Een lezing over de (on)mogelijkheden van kunstonderwijs aan vrouwen in de negentiende eeuw, geïllustreerd met boeiende verhalen van ondernemende Nederlandse vrouwen die in Parijs een opleiding gingen volgen. Meer info: Het naakt in het Damesatelier (intro tekst)

 

Van Aankondiging tot Vlucht. Kerst in de kunst. Het kerstverhaal, geïllustreerd met prachtige en ontroerende beelden uit de kunstgeschiedenis.

 

Meer info: Van aankondiging tot vlucht (intro tekst)

 

 

Vrouwen in de Bijbel: Vermaarde vrouwen of moordwijven? De dochters van Lot, Tamar, Judith, Jaël, Bathseba, en een hele verzameling Maria’s….kent u ze eigenlijk wel? 

 

Meer info: Vermaarde vrouwen of moordwijven (intro tekst)

 

 

 

Beelden van Jezus: In handen van mensen. Het lijdensverhaal van Jezus in indringende beelden uit de kunstgeschiedenis, en omkleed met prachtige muziek.

 

Meer info: Beelden van Jezus, In handen van mensen (intro tekst)

 

 

Maria, vrouw uit duizenden. Wie was zij eigenlijk, deze Maria, de moeder van Jezus, over wie in de Bijbel niet eens zo heel veel staat geschreven, maar des te meer in andere geschriften? Eeuwenlang speelde zij in prachtige kunstwerken en ontroerende muziek een hoofdrol – en nog steeds. In de Protestante kerken is zij echter uit zicht geraakt. 

Meer info: Maria (intro tekst)

 

De Cloud Chambers van land-art kunstenaar Chris Drury. Een andere manier om naar onze natuurlijke omgeving te kijken en naar de relatie tussen mens, natuur, landschap en milieu: meditatief en verrassend actueel. Zie ook: Uitzicht – Inzicht

 

Andy Goldsworthy in en met het landschap. Is het ‘alleen maar mooi’, of is hier meer aan de hand? De diepere betekenislagen in het werk van één van Engelands meest geliefde land art kunstenaars. Zie ook: Meer dan mooi

 

 

Geen mooiere plek dan Skagen: een Deense kunstenaarskolonie rond 1900. Op het noordelijkste puntje van Denemarken, waar de Noordzee en de Oostzee op elkaar botsen, is het licht uniek, ontdekten  kunstenaars, waaronder ook vrouwen, in de 19e eeuw. Zie ook: Skagen

 

Reacties

Ik vind jou lezingen erg interessant omdat je als hoofdthema de vrouw in de kunst  belicht. Een thema dat helaas veel te weinig in beeld is. Boeiend om te horen, het smaakt naar meer!

Erg goede en leuke lezing, over een boeiend onderwerp! Marijke gaat precies genoeg in op de details om de interesse te blijven wekken en het tegelijkertijd een boeiend verhaal te laten zijn wat prettig is om te volgen, ook voor een leek als ik.

Met veel plezier je lezing gevolgd. Leuk om te hebben bijgewoond, maar eerlijk is eerlijk, een live een lezing vind ik leuker. Maar op deze wijze ook goed volgen en te zien.

Marijke  is goed gedocumenteerd en het is echt een geschiedenisles over de kunst die zij zichtbaar maakt met enorm veel plaatjes van schilderijen, gebouwen, tekeningen etc. Zij houdt de vaart er in en dus de aandacht erbij. Het was een prachtige lezing over een leuk, feministisch onderwerp.

Ik was erg onder de indruk van je lezingen. Wat een kennis heb je van die onderwerpen! Je brengt het op een enthousiaste manier, waardoor ik ook enthousiast wordt en meer wil weten over het onderwerp waar je over spreekt. Ik vond het indrukwekkend en inspirerend om te horen en kijk uit naar de volgende lezingen!

Ik heb mij laten verwonderen, door jouw kennis, verhalen, en beelden! Een VERRIJKING!