De Andere Kruisweg

Genoeg is genoeg

Onder deze titel voerde de Raad van Kerken van Lochem in 2006 een opmerkelijk project uit. Ze wilde daarmee aantonen dat de oude geloofsverhalen niet alleen voor de privésfeer maar ook maatschappelijk van grote betekenis zijn. Uitgangspunt was het verhaal over het dagelijks manna, genoeg voor telkens één dag, maar niet voor ieders hebberigheid.

Een onderdeel van het Genoeg is genoeg project was De Andere Kruisweg, een land-art project in de bossen op de Lochemse Berg. De Andere Kruisweg was een moderne interpretatie van de klassieke kruisweg, als metafoor voor menselijk lijden, ook in deze tijd.

Tekstschrijver en dichter Steven van Campen zocht en vond drie beeldend kunstenaars: Derk van den Noort, Jan Oude Vrielink, en Marijke van Dijk. Geheel in de geest van het project maakten zij veertien ‘stations’  van wegwerp-, kringloop- en natuurlijke materialen. Van Campen schreef bij elk station een gedicht. De praktische coördinatie, een kunst op zichzelf, lag in de capabele handen van Arie Landeweerd.

Kruiswegteam

v.l.n.r.: Jan Oude Vrielink, Arie Landeweerd, Derk van den Noort, Marijke van Dijk, Steven van Campen.

Gedurende zes weken in het voorjaar van 2006 was De Andere Kruisweg te zien. Duizenden mensen liepen de tocht. Er kwamen veel positieve, bijzondere en vaak heel persoonlijke reacties. Een boekje met foto’s en teksten, dat in een oplage van 500 werd gedrukt, was snel uitverkocht.

Een impressie van De Andere Kruisweg:

De stations I, IV, VI, VII, en XIV werden gemaakt door Jan Oude Vrielink.
De stations II, V, VIII, IX en XII werden gemaakt door Marijke van Dijk.
De stations III, X, XI en XIII werden gemaakt door Derk van den Noort.

(terug naar portfolio)