Nieuws

Nieuw kunstblog

De coronacrisis raakt ons allemaal….maar is er wel zoveel nieuws onder de zon? Lees hierover, en meer, op Marijke’s kunstblog 

 

 

Nationaal Onderduikmuseum, Razzia op de kerken in Aalten (1944)

In het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten is vanaf 7 september 2019 een tentoonstelling te zien waarin de Aaltense kerkenrazzia van 1944 herdacht wordt. Het is dit jaar 75 geleden dat in Aalten deze beruchte razzia plaatsvond, waarbij 48 jonge mannen tijdens een kerkdienst werden opgepakt, en getransporteerd naar Duitse werkkampen. Eén van dezen was Jan Tolkamp, die kamp Amersfoort, Husum, Neuengamme en uiteindelijk Ravensbrück overleefde. In 2010 maakte Marijke van Dijk na veel gesprekken met Jan Tolkamp op zijn verzoek het kunstenaarsboek Over Leven, dat in de expositie een centrale plaats heeft.

Razzia op de kerken, 30 januari 1944. Van 07-09-2019 tot 23-02-2020

Logo Grafiek2019Grafiek2019

Panta Rhei. Alles stroomt. Deze verwijzing naar Heraclitus is het thema van Grafiek2019, een landelijke manifestatie over verandering en ontwikkeling in de grafiek. Het thema is gekozen om samenhang te creëren en locaties en kunstenaars te verbinden.

Grafiek2019 zal plaatsvinden van 1 september tot en met 30 november 2019, op verschillende locaties in het land. Marijke zal hieraan deelnemen in een groepsexpositie in Galerie Bibliotheek Zelhem, samen met Ardi Brouwer, Elsbeth Cochius, Jacomijn den Engelsen, Hanna de Haan, Gea Karhof en Joop Overkleeft. 

 

Persbericht

IMG_3803 klein
V.l.n.r.: Marijke van Dijk, Anja Tolkamp, Gerda Brethouwer (foto: Aaltens Nieuws 29 april 2018) 

AALTEN – Op zaterdag 21 april 2018 waren de nazaten van Jan Tolkamp te gast in het Nationaal Onderduikmuseum. Naast de familie Tolkamp was ook kunstenares Marijke van Dijk aanwezig.

Jan Tolkamp was een man die graag boer wilde worden, maar de oorlog gooide roet in het eten. Op zondag 30 januari 1944 was hij één van de mannen die werden opgepakt tijdens de razzia’s in twee Aaltense kerken, waarbij 48 mannen werden opgepakt. Jan werd aanvankelijk overgebracht naar kamp Amersfoort, later naar kamp Neuengamme, en kwam uiteindelijk via verschillende kampen in Ravensbrück terecht. Jan kwam na de oorlog gehavend en doodziek terug in Nederland. Praten over zijn ervaringen was bijzonder moeilijk. Echter toen een kleindochter in 2005 een werkstuk moest maken over de Tweede Wereldoorlog besloot Jan zijn herinneringen in familiekring aan het papier toe te vertrouwen.

In 2009 ontmoette hij kunstenares Marijke van Dijk. Hij was onder de indruk van haar werk en vroeg haar of zij iets kon met zijn verhaal. Vele intensieve gesprekken volgden en er ontstond een unieke vriendschap met als resultaat een bijzonder handgedrukt boekwerk dat de titel meekreeg: ‘Over Leven’. De teksten in ‘Over Leven’ zijn letterlijke fragmenten uit de memoires van Jan. De afbeeldingen zijn haar verwerking hiervan. In de zomer van 2010 voltooide Marijke haar aangrijpende werk. Er werden zes exemplaren van dit unieke boek gemaakt. Vier ervan zijn familiebezit, één exemplaar is in kamp Amersfoort en één in het bezit van de kunstenares. Jan Tolkamp overleed op 3 december 2010 op 89-jarige leeftijd.

Namens de familie overhandigde dochter Anja Tolkamp het boek dat haar vader in bezit had samen met het Verzetsherdenkingskruis aan de directeur van het Nationaal Onderduikmuseum, Gerda Brethouwer. Het Museum is zeer content met deze aanwinst. Het boek zal geëxposeerd worden in de tentoonstelling ‘De razzia in de Aaltense Kerken’ die in de loop van het jaar 2019 gaat plaatsvinden.

Zie ook: Aaltens NieuwsVoor meer informatie over het boek ‘Over Leven’, zie hier.

 

Een diepe voor in de aarde (omslag) Een diepe voor in de aarde – weg van mensen

Marijke van Dijk en Steven van Campen, 2008, Uitgeverij Skandalon, ISBN 978-90-76564-52-4.

Een diepe voor in de aarde’ omvat veertien schilderingen en gedichten, geïnspireerd op de klassieke kruisweg. De thema’s die dit verhaal aanreikt, blijken echter zeer actueel: zij verbeelden de levensweg die ieder van ons op aarde gaat, de kringloop van geboorte, bloei, dood en nieuwe lente. Deze kruisweg is een metafoor van ons leven, een zoektocht ook, verbeeld in fascinerende schilderingen van Marijke van Dijk en indringende gedichten van Steven van Campen. Het eigentijdse idioom maakt het geheel tot een uniek document.  ’Een diepe voor in de aarde’ geeft een intiem beeld van menselijk lijden, ongeacht tijd, cultuur, geloofsovertuiging of politiek. Lees meer…

De veertien schilderingen van Een diepe voor in de aarde worden zeer regelmatig geëxposeerd op locaties in het hele land. Wanneer u informatie wenst over expositie van ‘Een diepe voor in de aarde’, neemt u dan contact op met Marijke.

Mocht u belangstelling hebben om het beeldmateriaal uit Een diepe voor in de aarde te gebruiken bij projecten, dan is een CD-ROM met afbeeldingen ter uitleen beschikbaar.

Het boek Een diepe voor in de aarde kunt u bestellen via de boekhandel, bij Uitgeverij Skandalon (www.skandalon.nl), of bij Marijke van Dijk. 

 

Leftovers-VIII-Call Het achtste Wingtip Leftover Project

Een feestje voor het goede doel én voor grafici van over de hele wereld! Het initiatief is afkomstig van Wingtip Press (Idaho, VS). 

After cleaning out the flat files and finding dozens of little scraps of printmaking papers jamming up the file drawers, the folks at Wingtip Press in Boise, Idaho realized they probably weren’t alone with the dilemma of what to do with all those too-precious-to-toss leftover paper scraps. An invitation went out to fellow printmakers to participate in a print exchange to use all those lovely little leftover scraps to create a small edition of prints. Artists submit an edition of 15 prints and receive a dozen prints in return. One print is held for exhibitions and one print is included in a silent auction to raise funds for the Hunger Relief Task Force. The exchange has included printmakers from Australia to Arizona, Canada to Colorado, Nevada to New Zealand, Korea to Kansas, Wales to Washington, and places in between.

Marijke is deelnemer aan de achtse editie van het Leftover Project, en heeft inmiddels een serie drukken opgestuurd. Het werken met resten papier en afgekeurde etsen op mooi papier bleek echter zo uitnodigend, dat zij het idee voortgezet heeft in haar eigen leftover-project. Het resultaat hiervan kunt u zien op de expositie van het Deense Dames Kollektief, welke in het Paasweekend van 2018 plaatsvindt in Lochem. 

Selfie Wolf Calendar (Marijke van Dijk) Selfie Wolf Calendar

De ‘Selfie Wolf Calendar’ is gedrukt in een oplage van 20 exemplaren.

De ‘Selfie Wolf Calendar’ was Marijke’s bijdrage aan het kunstenaarsboeken-project ‘Ulvetiden’ in Denemarken. Deze bureau-kalender geeft een ironische kijk op de frappante overeenkomsten tussen mens en wolf. Lees meer…

Wanneer u belangstelling hebt om een ‘Selfie Wolf Calendar’ aan te schaffen, neem dan contact op met Marijke (because of the international character of the ‘Ulvetiden’ project, the Selfie Wolf Calendar is only available in the English language)

 

 OUD NIEUWS

Jubileumexpositie VOG in Leeuwarden
 DDK: overzichtsexpositie oktober 2015
DDK:  ‘Ulvetiden’, expositie van kunstenaarsboeken in Denemarken
DDK Project Mail Art Books
Boundless Book Mania Amsterdam
Wharepuke Print Studio, Nieuw Zeeland 

(terug naar boven)