Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Wist je dat deze dag dit jaar haar 111ste verjaardag viert? De meningen over de oorsprong van dit revolutionaire initiatief lopen overigens uiteen. Was het met de staking van de textielarbeidsters in New York op 8 maart 1908, of kwam het pas echt van de grond met de grote vrouwenstaking in Sint Petersburg op 8 maart 1917? In ieder geval werd in 1911 de allereerste Internationale Vrouwendag gevierd, en in 1922 werd 8 maart definitief tot de dag uitgeroepen. De Internationale Vrouwendag had en heeft nog steeds verschillende missies op het gebied van gelijke behandeling, waardering en kansen voor vrouwen in gezondheidszorg, onderwijs, politiek, sport, werk, én in de kunsten.

 

Vrouwen werden vanaf eind negentiende eeuw steeds meer toegelaten tot de officiële kunstopleidingen, maar vóór die tijd leverden veel vrouwen met artistieke talenten en ambities niet zelden een verbeten strijd om een gelijkwaardige en verdiende plaats in de kunstwereld. Tot de tweede feministische golf in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw werden vrouwelijke kunstenaars, ook degenen, die in hun eigen tijd een internationale carrière hadden, meestal niet eens vermeld in de door mannelijke schrijvers gedomineerde kunstgeschiedschrijving. Gelukkig is dat inmiddels anders, maar het zal je toch verbazen, hoeveel namen van grote vrouwelijke kunstenaars uit de geschiedenis je helemaal niet kent. Internationale Vrouwendag, 8 maart: tijd voor een Ode aan vrouwelijke kunstenaars (waaronder een paar Oekraïense dames). Klik op de foto, en geniet.

Thérèse Schwartze (1851-1918), Zelfportret (1888), Uffizi , Florence 

7 gedachten over “Internationale Vrouwendag

  1. Wat een heerlijke douche aan vrouwelijke kunstenaars. Ik heb ervan genoten. Prachtig gedaan, ook de muziek erbij. Een soort vrije val door de vrouwelijke kunstgeschiedenis. En goed te lezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Het smaakt naar meer, Marijke.

  2. Wat fantastisch gedaan, Marijke. Sommige werken had ik nog niet eerder gezien. Ik kijk nu alweer uit naar je volgende blog en wat mij betreft mag het wel een vervolg zijn van ‘vrouwenkunst’. Dank je wel!

  3. Heel interessant, Marijke. En wat veel -voor mij- onbekend werk. prachtig. Dank jhe!

  4. Interessant en knap gemaakt, zeg! Maar ik raak ook een beetje buiten adem door de vele korte flitsen, en de muziek – de vaart erin – versterkt dat.

  5. Weer heel boeiend, Marijke. Maar bij zoveel informatie zou het fijn zijn, als je een wat langere adempauze inlast tussen de verschillende kunstenaars.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *